kulinaria
Liczba pozycji: 13
Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej – ebook
Piotr Ślęzak
W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory. W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia...Data dostępności:
Data publikacji:
Twój Styl Man – eprasa – 1/2024
Czasopismo Twój STYL MAN skierowane jest do osób świadomych swoich potrzeb, zainteresowanych oryginalnymi męskimi historiami, nowymi trendami, ceniących elegancję i styl - pismo możesz zamówić online! Ukazujący się dwa razy w roku Twój STYL MAN inspiruje Cię do bardziej interesującego, lepszego życia. Magazyn porusza szerokie spektrum zagadnień: męski dress code, modne gadżety, kulinaria, urodę w męskim...Data dostępności:
Data publikacji:
Wyspy Kanaryjskie. Przewodnik żeglarski – ebook
Marek Jurczyński
„Wyspy Kanaryjskie. Przewodnik żeglarski” to kompendium wiedzy o panujących tam warunkach, obyczajach, języku, kuchni, który zawiera: - opisy 40 portów i 26 kotwicowisk - warunki meteorologiczne - mapy batymetryczne - plany portów - zdjęcia lotnicze - informacje o portowej infrastrukturze - charakterystyki latarni morskich - lokalne kulinaria i przepisy - ciekawostki...Data dostępności:
Data publikacji:
Lily przez igrek – ebook
Aleksandra Szoka-Cywińska
Jeśli lubicie wieczory spędzane w towarzystwie Bridget Jones, powinniście poznać Lily! Lily Sabat to wolna z wyboru, nieco roztrzepana studentka ostatniego roku filologii angielskiej. Jako pasjonatka kulinariów walczy o swobodę życia bez diet, za to z pełnym prawem do czerpania radości z jedzenia. Po rozpadzie kilkuletniego związku z nieuleczalnym maminsynkiem ponad wszystko ceni sobie niezależność...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo autorskie w praktyce – ebook
Jacek Markowski Joanna Marszałek-Kawa Anna Podolska Ewelina Szatkowska
Publikacja omawia złożone aspekty prawa autorskiego w odniesieniu do różnych rodzajów twórczości. Przedstawia praktyczne rozwiązania i wskazówki dla osób zainteresowanych konkretnymi dziedzinami, takimi jak: film, muzyka, fotografia, programy komputerowe, folklor i kulinaria. Z książki czytelnik dowie się: - jakie znaczenie dla prawa autorskiego ma sztuczna inteligencja; - czy projekt...Data dostępności:
Data publikacji:
Klucz francuski – audiobook
Joanna Nojszewska
W trzynastu ekskluzywnych i jednocześnie zabawnych wywiadach o francuskim stylu opowiadają sławni Polacy zakochani we Francji i Francuzi zakochani w Polsce. Autorka tej książki została uwiedziona. Winowajca: słynny francuski styl, lecz Joanna Nojszewska znalazła innych „poszkodowanych” i razem rozpracowali, na czym on polega. O najważniejszym francuskim towarze eksportowym mówią Polacy...Data dostępności:
Data publikacji:
Życie towarzyskie w XIX wieku – ebook
Agnieszka Lisak
Pokazy iluzjonistów, osiągnięcia XIX-wiecznej magii, seanse spirytystyczne, relacje damsko-męskie, rola kobiety, moda, bale i kulinaria –najwspanialsza podróż w czasie. Fascynująca Belle epoque! Niby tak dużo już wiemy o życiu towarzyskim w XIX wieku, ale Agnieszka Lisak znów udowadnia, że pozory mylą. Zdziera puder z pięknych twarzyczek i zagląda pod spódnicę. Dokładnie tak, ale przy okazji zabiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Podróże – e-wydanie – 5/2020
Miesięcznik Podróże to elegancki magazyn i praktyczny poradnik dla podróżników oraz osób ciekawych świata. Inspiruje marzenia o podróżach i radzi jak je zrealizować. Odkrywa uroki różnych rejonów w Polsce, jak i egzotycznych zakątków na świecie. Poleca modne kierunki wyjazdów, znane kurorty, najpiękniejsze ośrodki, ciekawe zabytki. Przybliża strony świata pokazane poprzez historię, kulinaria, film,...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 5,79 zł
Opinie o produkcie6,10 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,79 zł- Dostęp online PDF
Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory – ebook
Ałbena Grabowska
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję....Data dostępności:
Data publikacji:
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej – ebook
Aleksandra Drzał-Sierocka
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości"...Data dostępności:
Data publikacji: